Kingsman The Secret Service și Jurassic World. E totul foarte meta.

E injust pentru Kingsman să îl pun laolaltă cu Jurassic World, dar o fac din două motive.

Primul motiv este că în ambele găsești product placement atât de mult încât ți se face greață. Dar e okay, pentru că acel extra buget virat de coca cola, macdonalds și alte chestii îți dă O PORȚIE MARE de explozii, elicoptere, clădiri spectaculoase, CGI feroce și animale pe macarale. Atunci când personajele nu rostesc nume de brand-uri, avem close-up-uri pe ele, mai generoase decât pe încălțămintea total inadecvată pentru sărituri garduri purtată de eroine. Una pe tocuri, una pe niște lame tăioase din care nu vrei.

Al doilea motiv este că ambele filme o ard postmodern într-un facon în care se auto-ironizează la pachet cu intreg genre-ul de filme de acțiune. Pentru care, de regulă, scenariul este mai pretext pentru acțiune decât este scenariul dintr-un film porno. Și care, de regulă, are aceeași structură. Începe cu o muie iar apoi se trece la sex pe la spate, apoi… Mă rog, expozițiunea în care personajele își pun biografia în cuvinte clare, transformările eroului, miza romantică, elementul surpriză în care ăia răi par că câștigă, dar nu câștigă, le știți și pe astea. Toate clișeele. Auto-ironia versus aceste clișee nu e foarte subtilă, și pare că va deveni must-have pentru filmele de acțiune din epoca noastră.

Dar sunt moduri distincte de a deal-ui cu ea: în timp ce Jurassic World recurge explicit și timid la auto-referențialitate-de-scenariu, la Kingsman se întâmpla niște chestii mult mai meta, pe lângă ironia explicită. Scenariul din Kingsman este delicios și umorul provine din cât este de imprevizibil, în timp ce la Jurassic World de cât de previzibil este, și lasă portițe pentru naivitate. Ceea ce îți dă o posibilitate foarte okay, aia de a-ți savura nostalgic copilăria, sau, după caz, de a o trăi. O dubioșenie de copilărie în care nu înțelegi de ce naiba nu-s ăia mai atenți să nu scape un ditamai dinozauru. La Jurassic World, aberațiile vizate de aberanta întrebare “De CEEEE?” își pot găsi un răspuns în: “Pentru că de-aia. Just roll with it”. La Kingsman răspunsul este “Asta ți s-a părut aberant? Stai să vezi ce urmează.” Aberant, înseamnă, biensur, raportat la propriile convenții ale filmului, nu la realitate.

Kingsman e o capodoperă, nu cred că am mai văzut așa ceva. Câteodată zici că împrumută din filme făcute de Rodriguez sau Tarantino, care nu sunt filme de acțiune clasice. Dar stai, Kingsman e totuși un film de acțiune clasic. Împrumuturile nu sunt cu iz de parodie. Și nu se simte nici a omagiu, e pur și simplu pentru că așa se face un film bestial. Kingsman este un film de acțiune cu supereroi în toată puterea cuvântului, cu superdetalii și feeling de superproducție. Nu vreau să vi-l spoilăresc, pentru că e prea frumos. Apoi e superpolitic, gen anti-burghezie și anti-american, plin de political incorectness, foarte savuros și inteligent. De exemplu, explodează capul unor politicieni răi, care urăsc pulimea, confetti-style. Belește unul o congregație de redneci de unul singur. Se bat anarhic în Londra, dar parcă seamănă cu evenimente contemporane. E salvată umanitatea de o chestie care chiar e probabil să se întâmple (viitorul meu job va presupune să vă conving să purtați microchip, într-o bună zi). De fapt, aluziile și omagiul sunt mai mult cu iz de critică socială decât de chestii de cinematografie. Și totul e prea funny și stilistic coerent. Știi că ar funcționa în aceleași 20 de minute și o scenă din polițist adjectiv, și una din filmele alea cu Matt Damon (Bourne Legacy sau ceva) și una din parodia aia cu spionul care își bagă dejtu în gură cu mini-me, și toate filmele de fapt. Again: nu e parodie, e un superserios film cu supereroi.

Am mai fost să văd Timbuktu, unde talibani omoară oameni implantați în pământ aruncându-le pietre în cap. Îi omoară pentru că se iubesc, și-și construiesc din iubire, joc și muzică, un spațiu vital unde viața se desfășoară discret. Astea sunt interzise oficial pentru că societatea e condusă de către niște monștri totali. Nu vrei. Și ăla e un film bun, dar pe bune că nu vrei. Nici nu pot să-l recenzez, e prea dur, pentru că e pe bune, și-n plus, la o scală infinit mai mică am avut ceva similar și în România. Vezi Kingsman, e foarte bun pentru (spălat) creier. Nu cred că mai rulează la cinema peste tot, din păcate. NU descărca, deși eu am făcut-o. Mergi aici: http://filme.metropotam.ro/lista-filme/The-Secret-Service-movie4790229894/unde-ruleaza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s