Amuzantă sclavia boierule? Aferim.

Despre Aferim s-a tot scris, au fost și premii. DUTELAFILM crede că e un film foarte bun, dar nu genial, dată fiind cantitatea mare de dialog din el. Se cam vorbește încontinuu, când filmul mai elegant funcționează din imagine. Care e elegantă, da, Aferim are ritm, da, e un fel de roadtrip istoric de senzație, cu efort logistic&conceptual&documentar crescut, dacă e să ne raportăm la alte producții autohtone. Și cum am nimerit spontan în această expediție, alături de cel mai tânăr coleg din companie, o să-i punem niște întrebări.

Andrei are aproape 21 ani și vrea să se specializeze în design de user experience pentru făcut website-uri. M-a avertizat că scrisul nu e punctul lui forte. Aferim? Nu știm boierule/boieroaico, haida să vedem ce vrea să zică Andrei despre film:

1. Ți-ar fi plăcut, Andrei, să trăiești la 1800 și ceva, când se petrece acțiunea filmului? Ce ți-ar fi plăcut să fii?

La 1800 si ceva era frumos. Omul traia simplu, era mai conectat cu natura si cu comunitatea si avea frica de Dumnezeu. Dar daca ar fi sa traiesc atunci, as fi vrut sa fiu rob, sclav, tigan. As fi vrut sa traiesc cum traiau ei si cum multi dintre ei inca traiesc si acum. Si in plus, boiereasa aia era destul de MILF. 😉

Notă: Aparent, Andrei a vrut să folosească ironia, dar nu până la capăt. Andrei chiar a empatizat cu robii și nu cu societatea, și ar fi vrut și cu boiereasa să empatizeze. Gajăm pentru asta, citiți mai departe.

2. Ce ți-a dat cea mai mare satisfacție la vizionarea acestui film?

(asta nu-mi place deloc cum am scris)
Sunt pasionat de fotografie si un novice in ale filmului bun, necomercial. Pentru mine cadrele wide au fost un deliciu. Filmul este plin de cadre filmate din mana, lungi ca durata. Actiunea nu este deloc complicata, dar ceva m-a tinut in priza pe toata durata filmului. Probabil mixul intre dialog, incarcat cu neologisme, peisaj si multitudinea de personaje prezente.  Nu cred ca a fost vreo scena filmata prost. Iar intregul film a fost pur si simplu altceva fata de ce am vazut pana acum, din Romania. Da, vorbesc de filmele lui Sergiu Nicolaescu cu daci si voievozi.

3. E ceva ce nu ți-a plăcut la film?

Daca as fi cârcotaș, as zice ca țiganca de lângă boiereasa a jucat ca un pantof. Băieții din The Big Bang Theory sunt mici copii la awkwardness pe lângă aceasta campioana, care in 5 secunde, in care a zis si ea doua fraze, m-a facut sa ma simt mai awkward decat sunt si m-a rupt din vraja filmului, cladita intr-o ora jumate.

4. Cum ți s-a părut finalul?

Dureros. M-am lipit de scaun. La filmele de groaza nu am nici o reacție. Nu ma sperie, nu ma ingrozesc. Dar aici, mai ca leșinam de durerea țiganului.

5. Ai remarcat și tu anumite reacții în sală. Poți să le împărtășești cu cititorii DUTELAFILM?

In 200 de ani lucrurile nu s-au schimbat deloc. Ba din contra, s-au înrăutățit. Zapciul, beat fiind, ii dădea sa mănânce si sa bea vin robului Carafin, iar treaz fiind, ii promite ca o sa vorbească personal cu boierul sa-l scape de moarte. Dar oamenii din sală se bucură și râd copios de tigan când acesta este pus sa meargă pe jos, legat de cal. Bine, bine, pai razi cu lacrimi cand țopăie prin păduris țiganul legat de cal, dar nu ai nici o reacție când își da drumu zapciul in numai 5 secunde?

Notă de incheiere:

Vehemența față de o ejaculare prematură pare a fi o particaluritate a tinereții lui Andrei. Însă cea împotriva rasismului te-ai aștepta să ne cuprindă pe toți, dat fiind scenariul filmului. Iar în sală am asistat, în repetate rânduri, la râsete. Am mai auzit de reacții rasiste și sadice la vizionări de Aferim, chiar și în rândul tinerilor de vârsta lui Andrei. Un prieten, mai pe la un 35 așa, care lucrează tot în marketing digital, a avut privilegiul de a viziona filmul la UNATC (asistând la un Q&A cu Radu Jude), și a produs următoarea postare pe Facebook:

„Am vazut Aferim la UNATC, alaturi de cateva sute de tineri studenti. Si vai ce s-a mai ras, de la inceput si pana la ultimul cadru, de zici ca eram la Filantropica, nu la un film cu sclavi. Ba unul a intrebat la Q&A de ce sunt dialogurile tiganizate si de ce nu s-a pastrat accentul romanesc, in sensul traditional taranesc. Iar eu la hitlerjugendzii astia trebuie sa le vand [produse de fashion tinerești, anonimizate aci pentru a proteja identatitatea celui citat]. Sinistra generatie.”

Aș spune că să nu generalizăm. Acest interview stă drept mărturie: mersi, Andrei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s