NextFilmFestival, filmele premiate

E aiurea să scrii politicos despre un film comercial (cu veleități artistice inexistente) făcut de Chișu, umoristic despre o temă gravă si reală, și zeflemitor despre o selecție de scurtmetraje de artă, clar menite să te disturbe până la… (puncte de suspensie)…

… (puncte de suspensie)…plecarea din sală! Dinaia cu pas apăsat.

Deși poate că de data asta ar fi adecvat, n-am să fiu zeflemitor. Poate că cei peste zece spectatori pe care i-am văzut plecând de la etajul de sus al cinemaului studio ar fi meritat să fac o zeflemea mișto din această recenzie. Câți au mai dezertat și din sala mare, de jos, nu am văzut. Nici câți au mai plecat după plecarea mea, la începutul ultimului scurtmetraj. Poate c-a mai fost un film după, dar nu am rezistat nervos să-l aștept.

Nu judec festivalul, în primul rând pentru că nu am văzut decât filmele din această seară și poate că altele care nu au luat voturi au fost mai bune, sau nu au fost eligibile, habar n-am. Nu are cum să fie aiurea tot festivalul, deși am plecat și (cu-o seară înainte) de la horror night, de la Ciclop, unde mirosul de pipi și poziția incomodă, plus filmul de deschidere care cocheta c-un nimic intenționat, au făcut decizia mai ușoară. În al doilea rând, n-am să judec festivalul pentru că muncesc mulți oameni la el și e bine că există ceva de genul ăsta.

Duminică filmele n-au fost de genul horror, dar au fost horror. Nu neapărat proaste (și asta, unele), dar așa menite să te facă să îți dea un film prost. La modul inutil, nu ca să îți arate că lumea nu e super, ci că e super ca regizorul să te poată tortura. Parcă dinadins așa.

Ce-am văzut:

Un film românesc cu un băiat care calcă el o femeie, ceea ce cam intuiești atunci când povestește la acea petrecere că doar a asistat la asta, și te gândești că ar fi cam cheap să fie ăsta revealu, dar sinistru rău când totuși o face. Jucat ok și nu prea.

Un alt film românesc, mai simpatic, cu o fată suferindă de ceva, care la spital dă peste o tanti cu povești funny. Cu umor voluntar, la care s-a râs.

Apoi un mediu-metraj. Gizăs. Ar fi fost despre vaccine, cică, și sună civilizat când citești asta:

http://www.nextfilmfestival.ro/film/insula-vrajita-de-tine-island-enchanted-la-isla-esta-encantada-con-ustedes/

Dar de fapt e despre niște demență ridicată la rang de demență totală cu imagini neplăcute și dialog disturbing gratuit. Se folosește un limbaj vizual abstract, pe alocuri poetic, dar care duce în locuri dark construite extra-societal, plăsmuite din nimic, și inutile pentru spiritul uman. Și câteodată într-o văgăună la propriu, adică trebuie sa te uiți cum în marea aceea învolburată (valurile, cunoscute pentru efectul lor soothing, se inversează-n biciuri) își spală unul curul si ouăle, cu palma făcută căuș. Ca să nu mai zic ce ți-e dat să auzi (dialoguri în genul Harmony Korine sunt dubioase doar pe hârtie), și nu îmi dau seama dacă îți trebuie o boală psihică severă ca să apreciezi dialogul sau dacă o vei căpătă după. Un film care bașca se ia în serios, ceea ce e foarte enervant.

Apoi a urmat un film oarecum haios, cu o versiune creepy a Cinderelei. Care poate să placă. E mișto mai ales dacă apreciezi foot-fetish.

Peste acest noian de negru, un film cu plastilină, de neprivit, care se anunța o cripăciune gratuită, cu zgomote de drujbă în cap. Așa că am plecat. Mulțumesc juriului, care a transformat acel criteriu de inedit, probabil necesar ca să triezi printre sute de filme, intr-un criteriu de teribilism.

Neeeeext.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s